Recept na lahodný šťavnatý jablkový koláč s tenkým chrumkavým cestom a bohatou ovocnou plnkou. Výborný na raňajky, či ako zákusok ku poobedňajšej kávičke ;)
Potrebujeme:
Na cesto
* 200 g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
* 90 ml olivového oleja
* 60 g hnedého trstinového cukru
* 1 pl medu
* 1 väčšie vajíčko
* štipku soli
Na jablkovú plnku
* 800-1000 g očistených jabĺk zbavených jadrovníka
* 50 ml vody
* 2 pl citrónovej šťavy
* 2 pl hnedého cukru
Na posýpku
* mandľové lupienky (približne 50 gramov alebo viac podľa chuti)* 4-5 pl strúhaného kokosu
Postup:
Na začiatok si pripravíme cesto. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme do nej štipku soli, premiešame a pridáme aj všetky ostatné ingrediencie. Rukou vymiesime hladké cesto (približne 5 minút). Cesto zabalíme do potravinovej fólie a aspoň na jednu hodinu necháme odstáť v chladničke, môžete si ho ale pripraviť aj večer a cesto nechať v chladničke cez noc.
Ošúpané jablká pokrájame na kocky, vložíme do hrnca s vodou (50 ml), primiešame cukor a citrónovú šťavu a varíme na miernom ohni približne 10-15 minút, kým jablká zmäknú a vytvorí sa z nich pyré.

Cesto popicháme vidličkou a vylejeme naň jablkovú zmes.Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút.
Kým sa koláč pečie pripravíme si posýpku. Mandle za stáleho miešania opražíme bez oleja na keramickej nepriľnavej panvici. Keď začnú zlatistvieť pridáme aj kokos a pražíme ešte približne 2-3 minútky, dajte ale pozor aby sa kokos nespálil.
Upečený koláč vyberieme z rúry, posypeme mandľami a kokosom a necháme poriadne vychladnúť.
Nech Vám chutí!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára