Sú ľudia, ktorí si bez müsli nedokážu predstaviť ráno, iní ho zase nemôžu ani cítiť. Jedno je ale isté, pokiaľ si ho pripravíte sami doma bude o 100% chutnejšie, než to, ktoré dostanete v obchode. Keďže patrím medzi tých, ktorý si pripravujú müsli na raňajky takmer každý deň, dlho ma lákalo vyskúšať si to domáce, no nikdy som si naň nenašla čas. Až do teraz! Musím sa priznať, že ma prekvapilo ako rýchlo a jednoducho si ho dokážete pripraviť. Receptov na klasické müsli nájdete od výmyslu sveta, najčastejšie kombinujú ovsené vločky s rôznymi druhmi orieškov, či sušeného ovocia. Ja som sa ale hneď od začiatku rozhodla, že si ho niečím ozvláštnim a preto som použila aj pohánku. Poďme sa teda pozrieť ako na to.
* 4 lyžice medu
* 4 lyžičky kokosového oleja
* 1 lyžička sezamového oleja
* 2 kávové lyžičky škorice
* 3,5 pohára ovsených vločiek (môžete použiť celé alebo jemné)
* 1/2-3/4 pohára surovej pohánky
* 2 mäkšie jablká
* 3/4 pohára mandľových lupienkov
* 5 lyžíc strúhaného kokosu
* cca 12 vykôstkovaných ďatlí
*papier na pečenie
Postup:
Na začiatok si pripravíme pohánku. Vysypeme ju do menšieho hrnca a premyjeme vodou. Ak sa Vám nechce pohánku premývať, pokým je voda číra, premyte ju iba raz, potom napustite do hrnca vodu a nechajte ju narýchlo zovrieť. Túto vodu si scedíme, pohánku ešte raz premyjeme a napustíme vodu na novo. Stačí pritom, aby bola hladina približne o 1 cm nad pohánkou. Opäť necháme zovrieť, tentokrát na slabšom ohni. Keď voda vrie počkáme približne 1-2 minúty potom hrniec odstavíme a prikryjeme ho utierkou. Počkáme cca 10 minút, potom scedíme prebytočnú vodu a pohánku necháme vychladnúť bez pokrievky.
Vo veľkej mise vymiešame med s kokosovým a sezamovým olejom dohladka. Pridáme škoricu a nadrobno nakrájané jablká a poriadne premiešame. Ďalej prisypeme ovsené vločky, vychladnutú pohánku a mandľové lupienky. Miešame, kým sa nám všetky ingrediencie poriadne spoja.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Väčší plytký plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozprestrieme pripravenú zmes v tenkej vrstve. Pečieme približne 40 minút. Po vychladnutí presypeme do misy, pridáme kokos a nakrájané ďatle a znova poriadne premiešame.
Skladujeme najlepšie v sklenenej nádobe alebo papierovom sáčku. Müsli je najlepšie spotrebovať do jedného týždňa, v chladničke ale vydrží aj dlhšie (2-3 týždne).
Podávame na raňajky napríklad s nakrájaným ovocím (výborne chutí s banánom a pomarančmi či grepmi). Vyskúšať ho ale môžete aj s mliekom, osobne odporúčam mandľové alebo sójové.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára