Tento recept, ako vám už názov mohol napovedať, som objavila pred pár dňami v babkinej starej kuchárskej knihe. Kedže ma na prvý pohľad zaujal, neváhala som si ho odpísať a na druhý deň už aj vyskúšať :). Oproti pôvodnému receptu som však urobila niekoľko zmien, namiesto slnečnicového oleja som použila olivový, ktorý je nie len zdravší ale koláču dodá aj výraznejšiu chuť. Klasickú múku som ďalej nahradila celozrnnou, ktorá je neporovnateľne chutnejšia a navyše má sama o sebe sladkastú chuť, takže je na pečenie ako stvorená. Použila som tiež hnedý cukor namiesto bieleho, pridala trochu medu a ubrala prášku do pečiva. Keďže je v tomto koláči mak jednou z hlavných surovín, neoplatí sa vám na ňom šetriť. Radím vám kúpiť kvalitnejší, hoci o niečo drahší vo výsledku budete určite spokojnejší :).
Potrebujeme:
* 225 g hladkej bio celozrnnej múky
* 140 g hnedého cukru
* 2 väčšie vajcia
* 2 pl medu
* 1,5 dl olivového oleja
* 2 dl vlažnej vody* 140 g nepomletého maku
* 1 čl PDP
* 2 čl sódy
* čučoriedkový kompót
* čerstvé jahody
Postup:
V múke rozmiešame prášok do pečiva a sódu. Prisypeme mak a zamiešame. V inej mise rozšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme med a olivový olej a poriadne premiešame. Potom za stáleho miešania prilievame vodu. Tekuté suroviny nalejeme k múke a miešame, kým sa nám nespoja. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne pridáme do cesta. Pečieme pri 200 stupňoch 18-20 minút. Vychladnutý koláč nakrájame a servírujeme s čučoriedkami a jahodami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára