Cesto na halušky sa pripravuje veľmi jednoducho, rovnaké môžete použiť aj na prípravu bryndzových halušiek.
Na halušky potrebujeme:
(cca na 5 porcií)
* 6 stredne veľkých zemiakov
* 1 vajíčko
* 1 lyžicu soli
* 1 lyžicu olivového oleja
* 15 lyžíc polohrubej múky
Postup:
Zemiaky ošúpeme a postrúhame na strúhadle na jemno. Vo väčšej mise ich zmiešame s rozšľahaným vajíčkom, polievkovou lyžicou soli a lyžicou olivového oleja. Pridáme asi 12 kopcovitých lyžíc múky a premiešame. Podľa toho aké máme riedke cesto pridávame ďalšiu múku. Jej celkové množstvo bude závisieť od toho aké zemiaky použijete a koľko šťavy pustia. Môže sa stať, že vám bude stačiť dokopy 15 lyžíc, ale aj to, že skončíte pri 20-tich. Cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa halušky vo vode nerozpustili ale ani príliš múčne, aby ste ich nemali tvrdé. Správne cesto by sa malo dať ľahko miešať, no keď ho naberiete na lyžicu a otočíte ju nemalo by hneď spadnúť.
Popri tom ako pripravujeme cesto, necháme vo veľkom hrnci zovrieť osolenú vodu. Keď voda dostatočne vrie, môžeme do nej pomocou sita na halušky začať hádzať halušky. Cesto si pri tom odporúčam rozdeliť na niekoľko várok. Vždy počkáme kým halušky vyplávajú, pozbierame ich, v sitku premyjeme studenou vodou, necháme chvíľku odkvapkať a vložíme do väčšej misy. Keď máme všetky halušky hotové, pridáme do misy ešte jednu polievkovú lyžicu oleja a premiešame.
Na podávanie potrebujeme:
(k príprave 1 porcie)
* olivový olej
* 1 malú sladkú cibuľku
* 2 veľké domáce vajíčka
* soľ, čierne korenie
* oregáno
Vo väčšej panvici (odporúčam keramickú) orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridáme vajíčka osolíme a okoreníme podľa chuti a miešame, kým nám nevznikne klasická praženica. Potom pridáme halušky a všetko spolu premiešame. Podávame s čerstvým oregánom alebo inými bylinkami podľa chuti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára