Potrebujeme:
* olivový olej
* 1 menšiu cibuľu* 3 zemiaky
* 4 stredné petržleny
* 180 g mladého zeleného hrášku (môže byť mrazený)
* 3 čl soli
* 2 čl vegety
* 1/2 kocky zeleninového bujóna
* 1/2 čl mletej červenej papriky
* 1/4 čl mletého čierneho korenia
* pohánkové krúpky
* čerstvú petržlenovú vňať a pažítku
Postup:
Do stredného hrnca nalejeme olivový olej a necháme ho zohriať. Cibuľku nakrájame na drobné kocky a orestujeme ju na oleji dosklovita. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a petržlen. Chvíľku spolu všetko pražíme. Potom zalejeme vodou asi 2-3 cm pod okraj hrnca, pridáme soľ, bujón a korenie, prikryjeme a necháme zovrieť. Keď voda zovrie, stíšime teplotu a na miernom ohni varíme domäkka približne 20-25 minút.
Teraz si môžeme pripraviť pohánku. Odporúčam ju variť samostatne, aby vám nezamútila polievku. Na 4 porcie by úplne malo stačiť 100-150 gramov, ja som ju pripravovala od oka. Pohánku najskôr niekoľko krát poriadne premyjeme studenou vodou. Potom ju dáme do menšieho hrnca a zalejeme vodou (vždy používajte 1,5 diela vody na 1 diel pohánky). Vodu osolíme a privedieme k varu. Pohánku varíme približne 2 minúty, potom vypneme a prikrytú utierkou ju necháme na teplej platničke dôjsť asi 20 minút (môžete ju medzitým párkrát premiešať). Pohánka by mala vsiaknuť všetku vodu, netreba ju teda cediť.
Keď sú zemiaky a petržlen v polievke mäkké, pridáme do nej hrášok. Krátko povaríme kým nezmäkne a vypneme. Do polievky ešte pridáme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať a premiešame.
Pri servírovaní dávame do jedného taniera približne dve polievkové lyžice uvarenej pohánky a dolejeme polievkou. Vrch posypeme nakrájanou pažítkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára