Tento šalát sa mi zrodil v hlave úplnou náhodou. Potrebovala som niečo rýchle na obed a tak som viac menej pracovala s tým, čo chladnička dala :D. Niekoľko krát predtým som už do šalátu použila grep a tak som si povedala, že v kombinácii s melónom nemôžem nič pokaziť. Ukázalo sa to nakoniec ako dobrý nápad, šalát je krásne šťavnatý a osviežujúci. Keďže sme ale s rodinou dosť veľký papkáči rozhodla som sa k šalátiku ugrilovať ešte tekvicu, aby sme sa všetci najedli dosýtosti ( :D ) - rozhodne ju odporúčam, výborne sa hodí :).
Potrebujeme:
(na 3 porcie)
Na šalát
* listový špenát
* červený melón
* žltý grep
* 3 camemberty
* chlieb ( Môžete použiť akýkoľvek, aký máte radi, ja som mala akurát poruke domáci ražný chlebík a musím povedať, že s ním šalát chutil výborne - odporúčam :). Recept nájdete TU. )
* 1/2-1 pl medu
* väčšia mäsitá tekvica /voliteľné/
Na francúzsky dressing
* 1 kopcovitú polievkovú lyžicu horčice
* 2 čl medu
* 1/2 čl soli
* 1/2 čl mletej červenej papriky
* 1/4 čl mletého čierneho korenia
* 3 pl olivového oleja
* 1 čl octu
* 1 čl citrónovej šťavy
* 1 strúčik cesnaku
Postup:
Špenátové listy si umyjeme a rozložíme na veľké taniere, aby sa poriadne presušili. Z melóna si odkrojíme približne tri mesiačiky, ktoré zbavené semiačok a nakrájame na kocky. Ďalej si ošúpeme grep a zbavíme ho aj hrubšej bielej kožky pod kôrou, aby šalát nebol horký. Grep takisto nakrájame na kocky a spolu s melónom ho dáme do nepriľnavej panvice. Pridáme 1 polievkovú lyžicu medu (ak máte veľmi sladký melón stačí aj polovica). Na miernom ohni ovocnú zmes miešame, kým sa med poriadne rozpustí a ovocie zohreje (asi 5 minút). Potom odstavíme. Ovocie položíme na špenátové listy a pokvapkáme ich trochou šťavy, ktorú melón a grep pustili. Zvyšnú si môžeme odložiť.
Teraz si pripravíme dressing. V malej mištičke zmiešame horčicu, med, soľ a korenie. Pridáme olej, ocot, citrónovú šťavu a pretlačený cesnak a všetko spolu poriadne premiešame.
Z chlebíka si odkrojíme tri krajce a tie ešte prepolíme. Vezmeme si panvicu, na ktorej sme pripravovali ovocie a necháme ju na platničke zohriať. Do stredu dáme asi 3 čajové lyžičky dressingu a chlebíky v ňom namočíme z každej strany. Potom ich opekáme až kým nám trošku zhnednú a zostanú chrumkavé. Hotové ich pridáme do šalátu.
Ďalším krokom bude camembert. Ten postavíme na rozohriatu nepriľnavú panvicu (ja nepoužívam olej) a na vyššom stupni ugrilujeme z každej strany. Dávajte pritom pozor, aby sa vám neroztiekol, treba ho s krátkymi pauzami niekoľko krát otočiť. Hotový camembert by mal byť úplne mäkký, keď ho stlačíte z bokov dvoma prstami. Syr položíme na vrch šalátu a môžeme ozdobiť bylinkami.
Šalát ešte podľa chuti pokvapkáme dressingom.
Tekvicu si najlepšie pripravíme v keramickej panvici. Najskôr ju ošúpeme a nakrájame na plátky tenké asi 7 milimetrov. Plátky z každej strany osolíme a posypeme čiernym korením. Tekvicu smažíme na troche olivového oleja z každej strany domäkka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára