Potrebujeme:
* 1/2 litra teplej vody (nie horúcej)
* 1 pl sušeného droždia
* 1 pl hnedého cukru
* 1 pl sezamového oleja
* 1 pl octu
* 500 g bio ražnej celozrnnej múky (hladkej)
* 1 pl soli
* 1/2 čl rasce (celej)
* 2 čl ľanových semienok
* tekvicové semienka na posypanie
Postup:
Do väčšej misy nalejeme teplú vodu (netreba ju prihrievať, stačí teplá voda z vodovodu). Pridáme droždie a cukor a premiešame. Počkáme asi 2-3 minútky, kým droždie začne pracovať a vytvárať bublinky na povrchu. Prilejeme olej a ocot a znova zamiešame. Teraz môžeme pridať múku, sypeme ju ale opatrne v niekoľkých dávkach a cesto vždy poriadne premiešame. Na koniec pridáme soľ, rascu a semienka. Cesto prikryjeme suchou utierkou a necháme asi hodinu vykysnúť. Môžete si pomôcť rúrou, ktorú predhrejete na 50 stupňov a potom hneď vypnete, chvíľku počkáte a vložíte cesto. Dajte však pozor, aby nebola príliš teplá.
Takto nejako by malo vyzerať vykysnuté cesto. Bude dosť mäkké a lepivé, neľakajte sa preto :).
Vykysnuté cesto preložíme do formy na chlieb, ktorú sme si dopredu vymastili a vysypali. Ja som použila olivový olej a rovnakú múku ako do cesta. Vrch cesta ešte posypeme semienkami a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme približne hodinu pri 185 stupňoch. Chlebík je hotový keď na vrchu začne hnednúť a kôrka je tuhá.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára