Táto výborná morská ryba je síce medzi ľuďmi menej známa, ak ste sa však už prejedli pstruhov a kaprov vrelo ju odporúčam vyskúšať! ;)
Potrebujeme (na 2 porcie):
1 pražmu
1citrón
1 cibuľu
4 mladé petržleny
olivový olej
strúčik cesanku
soľ
korenie na ryby
sladkú papriku
čierne korenie
čerstvú saturejku
4 menšie až stredne veľké zemiaky
maslo
čerstvú petržlenovú vňať
Na cuketový šalát:
1 cuketu
za hrsť rukoly
2-3 polievkové lyžice bieleho smotanového jogurtu
2 čajové lyžičky horčice
2 čajové lyžičky sezamového oleja
čerstvé oregano
trošku soli
Postup:
Zemiaky si umyjeme a v šupke ich dáme variť do osolenej vody. Varíme kým nezmäknú, no dávajte pozor, aby sa nerozvarili. Medzičasom si pripravíme rybu. Umyjeme ju a pod hlavou priečne narežeme asi 4-5 krát, dávame pri tom pozor, aby sme ju úplne neprekrojili. Rybu ďalej položíme na plech, pokvapkáme šťavou z približne polovice citróna a do zárezov vložíme roztlačený cesnak. Posolíme, posypeme korením na ryby a sladkou paprikou. Do plechu vložíme ošúpaný petržlen (nenakrájaný) a cibuľu pokrájanú na kolieska. Rybu polejeme olivovým olejom a podlejeme troškou vody. Na rybu poukladáme plátky citróna a pár vetvičiek saturejky (poprípade tymiánu). Plech zavrieme a vložíme do rúry. Pečieme na 230 stupňoch približne 40 minút, na ďalších 5 minút môžeme nechať rybku zapiecť otvorenú.
Uvarené zemiaky scedíme a opláchneme studenou vodou. Prerežeme ich pozdĺžne na polovicu a tieto polovice ďalej pokrájame na užšie plátky. Mierne ich od seba oddelíme a postavíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, jemne posypeme čierným korením a na vrch každej kôpky položíme plátok masla a čerstvú vňaťku. Dáme piecť do rúry nad rybu asi na 15 minút.
Teraz si môžeme pripraviť cuketový šalát. Cuketu umyjeme, ošúpeme, narežeme na menšie kocky a vložíme do šalátovej misky. Ďalej si umyjeme rukolu a nasekanú ju pridáme k cukete. Do misky dáme jogurt, horčicu, sezamový olej, trošku soli a oregano, všetko spolu premiešame a môžeme podávať :).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára