Potrebujeme:
(na 12 veľkých muffinov)
* 1 a 3/4 hrnčeka celozrnnej hladkej múky
* 1/3 hrnčeka trstinového cukru
* 1/2 hrnčeka olivového oleja
* 2 veľké vajcia z voľného výbehu
* 1 stredne veľkú cuketu
* 1 väčšie jablko
* 1 čajovú lyžičku sódy
* 1 čajovú lyžičku škorice
* 1/8 čl mletého zázvoru a muškátového orieška
* štipku soli
* 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok
* biely smotanový jogurt
Na polevu:
* 2 väčšie, dozreté broskyne
* 1 čajovú lyžičku kokosového oleja
* 5 čl strúhaného kokosu + trošku na ozdobu
* 2 čl medu
Postup:
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme do nej sódu, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. V ďalšej miske si rozšľaháme vajíčka s cukrom (môžete použiť metličkový mixér, ja som šľahala ručne), pridáme olej a znova poriadne premiešame. Cuketu aj jablko si umyjeme a ošúpeme, nastrúhame na jemno a pridáme k tekutej zmesi (vajíčkam). Dávajte však pozor, aby cuketa nebola horká, vždy ju najskôr ochutnajte. V miske s múkou urobíme v strede jamku a vlejeme tekutú zmes. Pridáme smotanový jogurt. Slnečnicové semienka si na doske pokrájame na drobno a pridáme do cesta. Všetko spolu poriadne premiešame vareškou, miešame pri tom zdola nahor aby sa do cesta dostal vzduch. Takto pripraveným cestom naplníme muffinové košíčky a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme na 200 stupňoch približne 25 minút.
Kým sa muffiny pečú, môžeme si pripraviť polevu. Ošúpeme broskyne a nakrájame ich na drobné kocky. Do rozohriatej panvice (najlepšie použiť nepriľnavú) dáme lyžičku kokosového oleja, počkáme kým sa rozpustí a pridáme strúhaný kokos. Chvíľku pražíme na miernom ohni, potom pridáme med a premiešame. Na koniec pridáme aj broskyne, stiahneme teplotu a pražíme približne 3-5 minút za stáleho miešania. Broskyne mierne zmäkknú a pustia šťavu, zmes bude vďaka medu pekne držať po kope. Upečené muffiny necháme vychladnúť, po vychladnutí ich ozdobíme polevou, na vrch môžeme ešte posypať trochou kokosu.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára