streda 5. augusta 2015

Zemiakové gnocchi s bryndzou



Potrebujeme:
(na 3-4 porcie)
* 1 kg zemiakov
* 120 g hladkej múky
* 2 žĺtka
* soľ
* čierne korenie
* olivový olej
* bryndzu
* petržlenovú vňať (čerstvú)
* rozmarín
* kyslú smotanu

Postup:
Na začiatok si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich a neošúpané položíme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Plech uzavrieme (nepodlievame vodou) a vložíme do rúry na pečenie. Pečieme pri 200 stupňoch jednu hodinu. Upečené zemiaky necháme chvíľu vychladnúť, potom ich pozdĺžne prepolíme a necháme ešte trochu vychladnúť. Keď sa už zemiaky dajú držať v rukách, vydlabeme z nich do väčšej misky pomocou lyžičky vnútro. Dávame pritom pozor, aby sa do misky nedostali šupky. Keď máme všetky zemiaky takto ošúpané, roztlačíme ich na kašu. Pridáme žĺtka z vajíčok a rukou jemne premiešame. Osolíme lyžičkou soli, okoreníme trochou čierneho korenia a pridáme múku. Suroviny ručne vymiesime do mäkkého cesta. Nezľaknite sa ak sa vám bude v tejto fáze ešte mierne lepiť, všetko napravíme na doske na vaľkanie. Tú si poriadne pomúčime (múkou tu naozaj netreba šetriť), cesto na nej pár krát ešte premiesime a vytvarujeme z neho menší bochník. Pomúčime si väčší nôž a pomocou neho z cesta odrežeme približne 2-3 centimetre široký pás. Ten na pomúčenej doske rukami vyšúľame. Šúľanec by mal byť vysoký asi 2 cm. Z neho potom odkrajujeme takisto približne 2 centimetrové pásiky. Aby sme ich ozdobili, môžeme do nich jemne otlačiť vidličku (tiež ju odporúčam pomúčiť). Takto pripravené gnocchi už iba nahádžeme do vriacej osolenej vody, počkáme kým vyplávajú a vyberieme ich. Každú várku potom krátko osmažíme na nepriľnavej panvici s trochou olivového oleja.
Gnocchi ďalej preložíme na tanier a na dokončenie posypeme rozdrobenou bryndzou, petržlenovou vňaťkou a rozmarínom. Na vrch môžeme pridať kopček kyslej smotany.

A pamätajte si, aby ste mali cesto chutné, netreba to preháňať s múkou, tá ale naopak nesmie chýbať pri šúľaní, aby sa vám potom gnocchi nerozchádzali vo vode. Tak a už mi iba zostáva zaželať vám veľa šťastia a dobrú chuť, u nás mali veľký úspech :).




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára